?

Hvordan slutte å bruke masse penger og har det med bipolar lidelse å gjøre?

Kvinne 21 . 03 Mai 2021
Spørsmål

Hvordan slutter jeg å bruke masse penger når jeg er deprimert og masse penger når ting er 'bra'? har dette noe med bipolar lidelse å gjøre? 

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Takk for ditt spørsmål!

Det å bruke for mer penger enn man har kalles for vansker med økonomistyring. Det er ikke uvanlig å ha noen vansker med økonomistyring når man er ung. Det har å gjøre med at livet forandrer seg mye når man er ny i voksenlivet og det er mange ting man trenger (eller tror man trenger) i hverdagen når man skal klare seg selv. Samtidig har mange unge mennesker ennå ikke nådd et normalt lønnsnivå, kanskje pga studier eller at man har deltidsjobb. 
 
Mennesker med bipolar lidelse kan ha problemer med økonomistyring. I perioder med oppstemthet fordi det kan være vanskelig å hemme impulser om å kjøpe ting man ikke har råd til. Ved nedstemthet kan det føles midlertidig lettere av å kjøpe ting man ønsker seg, men så blir nedstemtheten forverret når man ikke har penger igjen.
 
Hvis du har problemer med impulskontroll: Sett en gul lapp på kortet ditt der du stiller deg selv spørsmålet hver gang du skal bruke kortet: Kan jeg klare meg uten dette? 
 
Et annet triks er å lage en regel for seg selv at man skal drøfte alle kjøp over 200 kr med en person du stoler på og som har god økonomistyring. Slik kjøper du deg tid til å tenke igjennom ditt kjøp og risikoen for unødvendige impulskjøp minsker. 
 
Du kan sammenligne impulskjøp ved svak økonomistyring "som å tisse i buksen for å holde seg varm". Det føles kanskje som en lettelse der og da, men det blir enda kaldere og mer ubehagelig etterpå. Det er bare en metafor, men den kan hjelpe deg å huske på konsekvensene av din impulsive handling. 
 
I nettbanken din kan du etablere faste overføringer til en konto som er øremerket for faste utgifter, men som ikke er knyttet til ditt kort. Slik får du lettere en realistisk forståelse av hva du faktisk kan bruke på forbruk og gjør det vanskeligere for deg selv å bruke pengene på impulsive kjøp. Det er lett å føle seg "rikere enn det man er" før man får oversikt over alle faste utgifter.  
 
Mennesker med bipolar lidelse kan ha nytte av å føre en stemningslogg for å følge med på når vanskene med økonomistyring er som aller verst. Slik kan man lære seg å forberede seg på å begrense muligheten for  å gjøre impulskjøp når man er syk, feks å innføre 200kr regelen.
 
En tommelfingerregel er å aldri handle på kreditt, aldri bruke kredittkort, aldri ta opp forbrukslån. Dette fordi du ender opp å betale mer pga de høye rentene på kreditten. Hvis man som følge av økonomistyring står i fare å pådra seg forbruksgjeld kan det være lurt å be NAV om tjenesten Frivillig forvaltning. Det betyr at NAV går inn og trekker kortet ditt for alle nødvendige regninger som eksempelvis husleie, strøm og mobil. Dersom du har en behandler kan du drøfte dette med vedkommende, eller spør ditt lokale NAV kontor direkte.   
 
Vennlig hilsen psykologen 
Finner du ikke det du leter etter?